Categorieën
Blog

Herinneringenboek – Deel 4

Deze blog post is onderdeel van meerdere delen. Lees hier ook de andere delen:

Intro
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6
Deel 7
Deel 8
Deel 9
Deel 10

Hier het begin op de omslag.
Haar roepnaam. Het verhaal van deze mens.
Je naam is net als je handschrift je leven lang bij jouw.

Of zoals Neeltje Maria Min het zegt: ‘Noem mij bij mijn diepste naam’.

Het Maria amuletje vond ik in haar materialen. Maria had een speciale betekenis voor mam.

Ik wil het verhaal opbouwen in chronologische volgorde. Zoekend in oude foto’s en praten onder ons kinderen brengt allerlei nieuwe en interessante dingen tevoorschijn. De beleving van ieder van ons is zo anders en een paar jaar leeftijdverschil kan zulke andere uitgangspunten geven, in dat steeds verder gaande leven.

Er ontstaat de behoefte het verhaal op te schrijven en aan te vullen waar het kan. Een verhaal voor familie en bekenden, welk digitaal wordt opgeslagen, samen met foto’s en film op de usb.

Bij het borduren van het schrift merkte ik dat er een diepe verbinding ontstond. Dat merk ik bij het borduren van deze pagina ook. Ik ken de foto, ik heb hem vele malen gezien. Maar nooit zoveel dichtbij als wanneer ik deze lijst borduur. Niet eerder heb ik zo goed naar haar ogen gekeken. Niet eerder heb ik me zo verbonden gevoeld met deze oma waar ik naar vernoemd ben.

Op 3 april vertelde ik over deze oma.
Mam leek veel op haar, net zoals mijn zus op mam.

Het tasje is sluitbaar en wanneer er na mij, de ring niet wordt gedragen, kan hij hier opgeborgen worden.

Ik klets met mam over het borduurwerk, vraag haar wat ze ervan vind. Voor mijn werk heeft ze altijd waardering gehad. Ik dank haar voor het doorgeven van haar gouden handen.
Ik werk met haar pareltjes. ‘Ma-am, die waren nog niet gesorteerd.’

En ik werk met gouden draad uit de jaren dertig van Borduuratelier Laudy. Dit werd samen met mijn werk tentoongesteld in het Sittardse Museum, in 2016. Met een kleine hoeveelheid van dit materiaal mocht ik werken en daar ben ik heel zuinig op.

Vóór deze gevilte pagina zijn twee papieren pagina’s en erna vier papieren pagina’s. Deze wil ik eerst maken voordat ik aan de nieuwe gevilte bladzijde begin.
Niet alleen moet ik nu kiezen wat er op deze pagina’s komt, maar ook hoe ik deze vorm wil geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *