Categorieën
Blog

Herinneringsboek – Deel 9

Deze blog post is onderdeel van meerdere delen. Lees hier ook de andere delen:

Intro
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6
Deel 7
Deel 8
Deel 9
Deel 10

Het heeft even geduurd, maar daarom nu een extra lange bijdrage.

Inmiddels ben ik aangekomen bij pagina 17. Ook deze tekst is een handgeschreven tekst van mam. Ze noemde ons haar klaverblad.
Zou ’t blumche van de mam’ (klaverzuring), hierdoor deze naam gekregen hebben?

Maar eerst terug naar waar we gebleven waren.

Bladzijde 8 was er al en op bladzijde 9 is de fotolijst rondom dit onschuldig in de wereld kijkende kind voltooid.
Het popje is in wording, goed op weg. Hier voelde ik weerstand in het maak-proces. Me haar echter als kind voorstellend, hoe oud ze is en hoe ze dit doet, maakt dat ik erbij kan komen. Daarbij ook mijn persoonlijke vrijheid om het vorm te geven.

Het maken van dit boek heeft een aantal componenten in zich.

Eerst is er haar verhaal gezien door mijn ogen en met mijn herinneringen.
Mijn waarheid en drijfveer op mijn manier, zoals we deze allemaal op onze eigen manier beleven.

Het delen van haar verhaal zal zowel hier als in het boek klein blijven. Een van de dingen die ik zeer interessant vind, zijn de samenhangen die ik ontdek, of nieuwe dingen. Dat nodigt er ook toe uit om te delen met familieleden die dat weer aanvullen. Hier wil ik een digitaal bestand voor rond laten circuleren, wanneer het goede moment gekomen is.

Nu geniet ik er volop van om dit verhaal in het boek vorm te geven en wel zo dat ik jullie ook graag enthousiast wil maken.
Als je er zelf mee aan de slag wil gaan, is de papieren basis hier verkrijgbaar. Deze is in handenarbeid gemaakt in onze drukkerij Pasklaar.
En wanneer er interesse is biedt ik dit ook graag aan als cursus, ieder werkend met zijn eigen thema. In zulke cursussen komen voor mij mijn achtergrond uit de gezondheidszorg en het onderwijs samen, hetgeen ik als heel prettig ervaar.

Dan is er het creatieve proces.
Enerzijds de keuze’s die gemaakt worden ten aanzien van technieken, materialen, kleuren. Anderzijds de compromissen, oplossingen, weerstand en moeilijkheden die op je pad komen.

En ook op het persoonlijke vlak wordt je geraakt, verbaasd, gedreven, of ben je niet vooruit te bewegen. Met het vertrouwen dat het goed komt.

Bladzijde 10 voltooid de vilten pagina met het thema ‘Textiel’. Al jong is haar grote liefde voor textiel, op alle gebied, zichtbaar.

Als 16-jarige heeft ze al een opleiding afgesloten tot ‘Plätterin’ en gaat ze werken in de wasserette bij de familie Bäcker. Het zal zeker hier zijn dat die kiem is gelegd voor keurig gevouwen linnengoed in keurig nette stapels. Dit is ook goed doorgegeven aan haar dochters en… kleindochters.

Zoals ze de kleertjes naaide voor haar paperclippopje, zo naaide ze ook de kleertjes voor ons. En zo naaide ze ook onze doopjurk.
Dit mutsje vermaakte ze van onze doopjurk voor een gelijk uitziende outfit voor een popje.

Tijdens mijn ‘Half uurtje borduren met Annemie’, heb ik twee keer aan deze lijst gewerkt. Als ik zelf deze filmopname zie, voelt het diep verbonden als ik mijn handen zie werken naast mijn moeder als jong kind, degene wiens gouden handen ik heb gekregen.

Bladzijde 12 en 13 vertellen over mam’s leven als jonge vrouw. De foto’s vertellen dat er gelukkiger tijden zijn aangebroken.
Een van haar jeugdliefdes was het ‘Reitturnier’, delen uit haar plakboeken zijn hier als achtergrond gebruikt.
Een andere grote jeugdliefde is Carnaval en het liefst in ‘August’. Ik ben geen Carnavalsvierder maar de liefde voor de August heeft ze me wel degelijk doorgegeven.
Pap en mam leren elkaar kennen met Carnaval.

Een van de interessantste ontdekkingen van het beetje zoektocht wat we hebben gedaan zijn deze verschillende takken. Research gebeurd naar de tijd die ervoor vrij gemaakt kan worden.

Pap en mam trouwen in 1958 en als mam in 2008 sterft zijn ze op 6 weken na, 50 jaar bij elkaar. Het feest was voorbereid en datgene we konden hebben we verschoven naar de afscheidsviering.

Pagina 15 en zo ook 16, de derde viltpagina, krijgt als thema ‘Carnaval’ mee. Mijn eerste gedachten gaan over ‘August’ en door de generaties heen, tot al in de vierde…
We zullen het zien.

En dan zijn wij er al!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.