Categorieën
Blog

Herinneringsboek – Deel 10

Deze blog post is onderdeel van meerdere delen. Lees hier ook de andere delen:

Intro
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6
Deel 7
Deel 8
Deel 9
Deel 10

Het paperclippopje

Als je weerhouden wordt om iets soortgelijks te doen omdat je denkt dat je nauwelijks herinneringen hebt, kan ik je vertellen dat ze er wel zijn, die herinneringen.

Zo gauw je ermee aan de slag gaat, komen deze langzaam boven.

Terwijl ik met het popje bezig was, kwam het woord ‘friekele’ in me naar boven. ( Vrij vertaald zou ik zeggen: iets kleins in elkaar frutselen.) Het is een woord dat mam gebruikte en ik lange tijd niet meer  gehoord heb.
Als ik mijn zus vraag of ze zich het woord herinnert antwoord zij: ‘hoe kleiner hoe liever’.

Bladzijde 8 en 9 zijn nu definitief helemaal af. We hebben de sterfdatum van Jozef Moll kunnen achterhalen.

En…..het paperclippopje is af. Ik ben er helemaal tevreden mee, van hoe het is geworden. Het is precies zo als ik het me voorstelde en het is stap voor stap gegroeid.

Het maken hiervan was geen gemakkelijk proces. Er kwamen allerlei techniekjes om de hoek, waarin ik niet geoefend ben omdat ik ze niet dagelijks toepas.

Nadat ik voor de eenvoudige paperclipversie van het popje had gekozen, viltte ik hoofd en handen. Dat leek me een prima oplossing. Het ondergoed, de eerste laag maakte ik van een onderhemd van pap.
 
Uit datzelfde hemd haalde ik de 3 blauwe kruisjes, door haar zelf als washerkenningsteken daarin geborduurd. (Zie bladzijde 10)

Het poppenjurkje maakte ik van een afgedankte blouse van mij. Ik maakte een piepklein patroon. Veel kleine dingen kwamen in me op zoals mam dat soort zaken deed. Hoe ze sluitingen maakte aan poppenkleertjes en het verschil tussen kleertjes voor poppen die wel of niet omgekleed moesten worden. Kant is een van mijn schatten, welke ook zeker door mam royaal gebruikt werd. Het verwijst ook naar de tijd waar het gemaakt werd.

Paars/lila moest het van begin af zijn. Een beetje uit de rij, een kleine uiting van verlangen naar vrolijkheid. Naar een andere wereld.

Tijdens het doen van al die kleine handelingen, komt veel naar boven en is mam dichtbij.

Ook mam vond voor alles een oplossing. Zo vormde zich iedere handeling eerst in mijn hoofd en liet zich daarna vloeiend uitvoeren.

Met een stukje pijpenrager vormde ik de voetjes aan de onderste paperclips.

Een deel van mams grote poppen was nog hier om een nieuw thuis te vinden. Er was een echt poppensokje over en daarvan naaide ik de sokjes.

Om het voetje en over het ondergoed ontstonden 2 prachtige benen goed op maat in keurige meisjes kousen.

Daarom heen vilte ik de schoenen welke met een paar steken veters krijgen.

De paarse bouclé voor de haren was al van begin af aan in mijn gedachten. Ook hier putte ik uit wat ik in het verleden zag hoe zij werkte.

En dan een finishing touch.

Op nieuwe, oude foto’s staat een jong meisje met een hoedje op. Het zou mam kunnen zijn, maar we weten het niet zeker. Maar wel kan een hoedje goed gehaakt worden. Hoe vaak heb ik haar al dit soort dingen zien doen.
Een bijpassend tasje hoort er nog bij. Beide gemaakt van mijn ‘meeneemgarentje’ welk in vele werkstukken van de laatste 2 jaar terugkomt.

Ook de roosjes in de fotolijst op deze bladzijde zijn van dit garen gemaakt.

Het popje is een snoezig dingetje geworden en om onze kleinkinderen gelegenheid te geven het eens vast te houden, is het met een magneetje bevestigd op de bladzijde.

Het popje is 15 cm hoog en gelukkig kon ik door de vakantie, hier heel wat meer uurtjes aan besteden dan wat je misschien zou denken. Vanaf het jurkje tot helemaal klaar, werkte ik al zeker anderhalve dag en dan bedoel ik inclusief de avonden.

De papieren pagina’s voor en achter de volgende gevilte pagina hebben jullie al gezien.

De vilten pagina’s blijven bij Karnaval en bij het begin, de AUGUST. Beide zijden worden bewerkt met een techniek voor een van de lessen van deel 3 van het Favoriete borduurstekenboek en AUGUST zal verschijnen in 4 generaties.

In mijn volgende ‘Half uurtje borduren met Annemie’, zal ik op deze bladzijde borduren.

En ergens in het boek zal er nog een gevilte pagina aan Karnaval gewijd worden rond een ander tijdperk dat echt begint met Jeugdprins Jan de 2de.

2 reacties op “Herinneringsboek – Deel 10”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *